Wisienka na szczycie tortu

Wpis

czwartek, 04 sierpnia 2011

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Składniki:
- 1 kartonik (500 g) zagęszczonego soku pomidorowego,
- 1 opakowanie (500 g) makaronu cannelloni,
- 500 g mięsa mielonego,
- 200 g sera żółtego,
- 100 g suszonych pomidorów z oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- odrobina oleju.

 

Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- tymianek,
- papryka słodka,
- papryka chilli.

 

Przygotowanie:
1. Cebulkę, czosnek i suszone pomidory kroimy na bardzo drobną kostkę lub siekamy w rozdrabniaczu. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, wrzucamy posiekane warzywa oraz doprawiamy solą i pieprzem.
2. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je na patelni drewnianą łopatką i mieszamy z warzywami. Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zestawiamy z ognia, przesypujemy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
3. Do całości dodajemy jajko i około pół szklanki soku pomidorowego. Sok należy dolewać stopniowo, cały czas mieszając, aby nie zrobić zbyt rzadkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, bazylią, tymiankiem.
4. Surowe rurki nadziewamy powstałą masą. Z 500 g mięsa wychodzi farszu na około 12 - 14 rurek, czyli średnio około 3/4 opakowania makaronu. Najlepiej nadzienie nakłada się przy pomocą małej łyżeczki lub po prostu ubija palcem.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną. Układamy rurki w naczyniu dość ciasno, a następnie zalewamy całą pozostałą ilością soku pomidorowego. Naczynie zamykamy szklaną pokrywą lub przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut. W połowie czasu posypujemy danie utartym serem.

 

Z czym podawać:
- Tradycyjne włoskie cannelloni podaje się z sosem beszamelowym.
- Jest to typowe danie, które nie wymaga żadnych przystawek. Najlepiej będzie smakowało z lampką delikatnego wina.

 

Kilka dobrych rad:
- Przygotowany w ten sposób makaron będzie al dente, czyli nie do końca miękki. Osobom, które wolą miękki makaron, polecam sparzenie rurek wrzątkiem przez 3 minuty.

 

Dla lubiących eksperymentować:
- Do farszu można dodać także inne warzywa, takie jak pomidory (świeże lub z puszki), paprykę lub pieczarki. Dodatki te muszą być jednak bardzo drobno posiekane i podsmażone wcześniej na oleju. Nie należy jednak dodawać ich zbyt wiele aby nadzienie było ścisłe i nie rozpadało się.
- Podobnie sos pomidorowy, którym zalewamy ułożone w naczyniu nadziane już rurki, możemy urozmaicić posiekanymi pomidorami lub papryką.

 

Czekam na Wasze opinie, pomysły innych wariantów przepisu i doświadczenia z moim cannelloni :) Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wisienkanaszczycietortu
Czas publikacji:
czwartek, 04 sierpnia 2011 17:56